Reklama
 
Blog | Pavel Koller

Tak trochu naše Slovensko

Robert Fico po víkendových parlamentních volbách u našich sousedů vládu, podobně jako u nás ČSSD nesestaví. Stejně jako jeho český protějšek sice volby vyhrál, ale nebude mít dostatečný počet hlasů pro to aby sestavil vládu a i zde se rodí v prvních povolebních hodinách pravicová reformní vláda.

I v další aspektu jsou oba lídři socialistů podobní. Oba neměli příliš korektní vztah  s médii, oba s nimi často bojovali. Zbytečně. Veřejnost je oba považovala za arogantní muže a oba doplatili na negativní kampaň.

Čtyři pravicové strany mají v parlamentu většinu a jejich lídři už od uzavření volebních místností několikrát zopakovali, že s Ficem vládnout nechtějí. A je tak možné, že Slovensko bude mít poprvé v čele vlády ženu – Ivetu Radičovou, která kandidovala a docela úspěšně, na slovenskou prezidentku.

Čtyři roky vlády strany SMER-SD udělali své. Skoro čtyři roky nepřetržitá kampaň  s kopováním si voličů bez jakéhokoliv vstřícného kroku směrem k opozici snížili koaliční potenciál tohoto politika takřka na nulu.

Reklama

Nová slovenská vláda, kterou se pokusí sestavit středopravé strany, bude muset řešit především dopady hospodářské krize, vysokou nezaměstnanost a napravovat pošramocené vztahy se sousedním Maďarskem.

V letošních volbách Slováci také odmítli radikalismus. Nacionalistická Slovenská národní strana Jána Sloty, který je znám ostrými výpady proti Maďarsku nebo Romům, se do parlamentu dostala jen těsně a musí se smířit s výrazným ústupem z dosavadní pozice vládní strany. Ještě hůře dopadla SMK, jejíž představitelé zase vznášeli radikálnější požadavky v zájmu maďarské menšiny. Naopak z volebních výsledků je zřejmé, že konkurenční Most-Híd nevolili pouze Maďaři žijící na Slovensku, ale také mnoho Slováků.