Reklama
 
Blog | Pavel Koller

Prezidentské výhry a prohry

Uplynulý týden všem médiím, sociálních sítích ale i veřejnému prosotru vévodilo jediné téma. V pravdě historická první volba prezidenta. Hodně toho o ní již bylo napsáno a jistě jestě hodně bude. Dovolím si však svůj vlastní pohled.

https://i0.respekt.cz/s/respekt-blogy/JE_DqK/2013/01/45269270_zeman_schwarzenberg_600x338_1.jpg

 

 

Zvláštní jak lidé, které obvykle veřejné dění příliš nezajímá, se horlivě zapojili do slovního boje o svého prezidenta.  Především  facebook  byl skvělou platformou pro takovou výměnu názorů.

Reklama

Někteří kandidáti sílu sociálních medii zcela podcenili. Jin ji nevyuzili zcela dostatečne.  Tak ptřeba profesor Franz. Díky sociálním sítím ziskal potřebný počet podpisů. Ano, byli to především mladí lidé, kteří se formovali, nebo chcete-li verbovali na facebooku aby podpořili tohoto kandidáta.

V horké fázi kampaně ovšem, jak se zda, nevyuzil Franz  dostatečně tento komunikační kanál pro to, aby oslovil voliče.

Naopak skvělou práci pokud jde o sociální medía odvedl Karel Schwarzenberg, ktery byl ještě v prosinci outsider volby, posledni tyden vyburcoval voliče právě díky této socialní síti.

Na hlubší analyzy bude jistě dost prostoru, jedno lze s jistotou říct už teď. Jan Ficher, který měl skvělý start kampaně, a celou kampan vlastně od leta tahnul, se jak se zdá, unavil a nevdržel posledni dva týdny držet tempo.

Politologové si lamou hlavu nad tím, jak se „Karel“ jak mu ted český internet říká, dokazal  distancovat od vlady premiéra Nečase a především od kroku, svého stranického kolegy Kalouska. Jako by snad ani nebyli z jedn strany. Určitě budou existovat mnohá učená vysvětlení ale ja si zkratka myslím, že lidé hledali spiše osobnost, než aby se ohlíželi na stranickou příslušnost.

Fišerovi velmi ubližili prezidenské debaty. Bývalý premier v nich nedokazal jasně a věrohodně prezentovat svůj osobní postoj takřka k čemukoliv. Jako by se bál říct jasná názor, aby nestratil své potencionální voliče. Zdá se také, že nezvladal stres při prezidentských debatách, kde ho Zeman zcela jasně přehrával. Řada voličů tak dala přednost „Karlovi“ který má jasné názory, před nečitelným, nemastným neslaným Fisherem.

Douška, tak trochu osobní, na závěr. V druhém kole budu volit „Karla.“ Věřím, že Česko si po deseti letech zslouží vrátit se k hodnotám Masaryka, Beneše a Havla. Karel Schwarzenberg dlouhodobě sleduje otazku lidských práv, nejen u nás ale jako ministr zahraničí i v cizině. Navazuje tak na zahraniční politiku, kterou budoval Beneš, a upevňuje odkaz Havla.

Byla to opoziční smlouva, která demoralizovala českou politiku. Zenam, nemá žádné vize pro naši zem. Po desetiletí stagnace a arogance, která na Hrade byla, bych si přál, aby přišla změna. Řada lidí vyčítá „Karlovi“ jeho aristokratický původ. Ja si naopak myslím, že díky němu bude mít český prezident šarm, slušné vystupování, a že jeho zájmem bude ochrana našich zájmů z zahraničí.