Reklama
 
Blog | Pavel Koller

Oslavy v lázni krve

Irán si dnes připomíná 31. výročí islámské revoluce, při níž byl svržen proamerický vládce země šáhinšáh Mohamed Réza Páhlaví a nastolena islámská teokracie.

Už od rána hlásili zahraniční zpravodajové, že vláda omezila tisíce mailů, například od společnosti Google, omezena je podle všeho i telekomunikace, nebo internet.

Při této příležitosti se v Teheránu konala ve čtvrtek velká oficiální manifestace na teheránském náměstí Azadí, které se účastnily desítky tisíc lidí a kam přišel i prezident Ahmadínežád.

Opoziční lídři Mehdí Karrúbí a Mir Hossejn Musáví svolali demonstrace do Teheránu. Podle twitteru byl Karrúbí viděn, jak přichází na ulici Saddekíja. Zřejmě tam byl napaden on, nebo jeho strážci.

Reklama

Podle očitých svědků policie proti opoziční demonstraci použila sílu a do demonstrantů střílela. Zda se že režim prezidenta Ahmadinežáda chce oslavu utopit v krvi.

Jen pro přiomenutí agentura ISNA koncem ledna oznámila, že byli popravenich jedenáct odpůrců režimu v souvislosti s protesty, které zemi zachvátily po loňských prezidentských volbách. Tisíce lidí od té doby vycházely do ulic na protest proti vítězství dosavadního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.