Reklama
 
Blog | Pavel Koller

Neprošli… náckové v Drážďanech neprošli!

Vím, není to slušné, ale přiznám se. Závidím němcům, tedy Drážďanským, jak se dokázali semknout a postavit se tradičnímu pochodu neonacistů svým městem.

I přes odpor obyvatel a představitelů města, neonacistům povolil akci minulý pátek správní soud s poukazem na svobodu shromažďování. Každoročně si při „smutečním pochodu“  neonacisté připomínají výročí náletů amerických a britských letadel, které od 13. do 15. února 1945 srovnaly centrum Drážďan se zemí. O život tehdy přišlo odhadem 25 tisíc obyvatel. Pravicový extrémisté označují zničení města za bombový holokaust německého národa. Neonacisté akci zneužívají k demonstraci své síly a názorů.

Takřka ihned po rozhodnutí odvolacího soudu se vzedmula vlna občanské společnosti. Spolek Drážďany bez nácků (Dresden nazifrei) vyhlásil na sobotní ráno „masovou občanskou neposlušnost“ v podobě blokády. Město zorganizovalo lidský řetěz, který bránil neonacistům vstup do staré části Dražďan.

Na celé ale vidím hned několik, pro nás Čechy, zajímavých věcí. Tak například, blokádu ve své podstatě organizovalo samo město, které se tak odmítlo smířit s rozhodnutím soudu. Žádné alibistické, „ne to nemůžeme když to povolil soud…“

Reklama

Co mě překvapilo byla i účast místních lidí. Skoro patnáct tisíc lidí se sebralo a na místo toho, aby seděli doma v teple a sledovali sportovní přenosy z Vancouvru, tak se sebrali, a šli na několik hodin blokovat náckům průchod městem. Pro našince situace málo představitelná. O tom, že do průvodu se zapojili i vrcholní představitelé místní zemské vlády a samozřejmě i představitelé Dražřan, o tom snad ani nemluvím.

A co na to Češi, chtělo by se jaksi zvolat po vzoru jedné z televizních reklam? Do Drážďan přijela asi dvacítka odpůrců krajní pravice z ústecké iniciativy „V Ústí nácky nechceme“, společně s ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem. Ten médiím řekl: „Přístup policie je podobný jako u nás. Velká věc je ale mohutný lidský řetěz, který dává jednoznačně najevo názor občanů. Lidé a policisté neonacisty hermeticky uzavřeli,“ vylíčil Michael Kocáb své dojmy serveru iDNES.cz . „Lidský řetěz pořádá starostka města. Je tu veliká občanská angažovanost. Sjíždějí se i politici z jiných regionů, aby ji podpořili,“ doplnila  Lejla Abbásová.

A tak jedinou černou skvrnou pro Česko může být přítomnost dvacítky nacistů s Česka v čele s regionálním lídrem Dělnické strany v kraji Vysočina Milan hroch atak o propojení DS s nacisty může pochybovat jen opravdový blázen.

Co říct na závěr, snad jen to, že si čeští regionální politici vezmou z německého města příklad, a pokud jde o pana Hrocha a Dělnickou stranu, snad mu jeho účast se soukmenovci s Německa soud v příštím týdnu „zohlední .“