Reklama
 
Blog | Pavel Koller

Několik vět k uplynulému týdnu

V pondělí přiletěla česká olympijská výprava v čele s Martinou Sáblíkovou. Nebyl by to Jiří Paroubek, kdyby se toho nechytnul a nepředstavil svou vizi sportu. Jeho záchrana českého sportu má ale hned několik mezer v obraně. Tak například prohlásil, že by našim mladým hokejistům prospělo kdyby se víc drželi rodné hroudy a neměli možnost podívat se do kapitalistické NHL. Těžko si představit jak Paroubek zakazuje hráčům přijmout prestižní angažmá za mořem.

V neděli přišel tento sportovec s myšlenou zdanit největší české podniky ve prospěch sportu. Docela dobrý nápad. Na první pohled. Pravdou ovšem je, že většina velkých podniků už teď bez příkazů páně Paroubka podporují český vrcholový sport, popřípadě kulturu. Ale představa že buržoazii sebereme jejich kapitál a vrátíme ho našim mladým sportovcům zní, přiznávám, přesvědčivě. Jeho slova o podpoře sportu a výstavbě haly tu pro fotbal a onde pro bruslení zní milovníkům sportu jako chvalozpěv. Pravdou ale je, že českému vrcholovému sportu škodí právě jedna taková aréna – Sazka aréna. Sportovní činnovníci samy rozhodli o stavbě tohoto stánku sportu, který i přes veškerá ujištění nevydělává. Otázkou tedy je zda chceme zdecimovat český sport dalšími nesmyslnými projekty, nebo zda si sportovci dokáží pomoci  sami.

Zdá se ale, že událostí týdne, která přejde i do týdnů dalších budou  nacistické výroky Jaromíra Duška, odborářského předáka,který v Lidových novinách  označil vedení českých drah za něco na způsob homosexuální mafie. Heterosexuál Dušek ke svému absurdnímu výroku ještě dodal, že se na chodbách Českých drah bojí ohnout pro tužku. Jaromír Dušek zřejmě nemá smyls pro realitu. Jen těžko si lze představit, že by někdo z mladých úspěšných mužů, v případě, že jde o gaye, zavadil byť jen pohledem o pana Duška. Je otázka zda může ve vyspělém světě za odbory, pilíř demokracie, hovořit buran s homofobií. O důvěryhodnosti samotných odborů to leccos vypovídá.

A o Jiřím Paroubkovi ještě jednou. Předseda ČSSD a Karel Schwarzenberg se při nedělním duelu  v pořadu Václava Moravce  přeli v souvislosti o autorem citátu „s bajonety můžete dělat cokoli, jen ne na nich sedět.“ Ten použil Paroubek při diskusi nad osudem české mise v Afganistánu. „Tady bych využil slova Napoleona Bonaparta, že není možné dlouho sedět na bodácích,“ citoval trochu nepřesně známý výrok Paroubek.  Schwarzenberg ho opravil, s tím, že to neprohlásil Napoleon, ale jeho ministr zahraničí Talleyrand.  Paroubek si přesto trval na svém. „Řekl to Napoleon, ale to je jedno,“ uzavřel.

Reklama

Pravdu měl podle všech dostupných pramenů Schwarzenberg. Okřídlený výrok o nemožnosti sedět na bodácích je skutečně připisován cynickému francouzskému politikovi Charlesi Maurici de Talleyrandovi (1754-1838), který jím svému dobyvačnému císaři lapidárně vysvětlil, že dobýt město je jiná věc, než ho udržet. Protože k jeho udržení je zapotřebí aspoň minima spolupráce obyvatel.