Reklama
 
Blog | Pavel Koller

Muž zásad – Otakar Motejl

Dlouhou dobu jsem se nemohl přinutit psát. Všechna témata mi přišla tak trochu mrzká. Má smysl opakovat že politika, tedy ta česká, je prolezlá lidmi bez charakteru bez morálních hodnot? Nemá. Asi proto mě hluboce zasáhla zpráva o úmrtí JUDr. Motejla.

Měl sem možnost jej potkávat ve sněmovně coby elef a později jsem byl vděčný paní  Janě Chalupové, že jsem měl možnost být hodinu v blízkosti tohoto muže spravedlnosti.

Pan doktor  tehdy seděl ve své kanceláři společně s Annou Šabatovou a my s paní Chalupovou (tedy spíše ona abych byl spravedlivý) řešili kauzu nějaké romské rodiny. Jeho kancelář byla plná kouře a on i paní Chalupová oba během té hodiny kouřili. Přes dým sem hleděl na laskavý obličej dr. Motejla . Nepamatuji se pak jednání dopadlo,  ale vím, jsem z tohoto muže měl pocit klidu, spravedlnosti, porozumění.

Byl to právě jeho klid a jakýsi pocit důvěryhodnosti, kterým působil, který zapříčinil, že jeho úřadu lidé tolik důvěřovali. O jeho profesních kvalitách toho v těchto dnech bude nebo již bylo řečeno  mnoho. Já je soudit nedokážu. Co však vím bezpečně je že odborná veřejnost, když s jeho nízorem ne vždy souhlasila, tak jeho názor respektovala.

Reklama

Já si jej však budu pamatovat jako člověka morálně na výši, jako člověka citlivého, čestného, a spravedlivého.

 

Čest jeho památce