Reklama
 
Blog | Pavel Koller

Mirek už není Dušín

Uplynulý týden nebyl jak se zda pro Mirka Topolánka tím právě šťastným. V počátku týdne se sice zdálo, že své, ne příliš dobře zvolené výroky, ustojí koncem týdne však bylo vše jinak a Mirek Topolánek, jak se zdá se bude muset poroučet.

Pravdou je, že Topolánek často a rád riskuje. Byl prvním předsedou vlády, jako první premiér byl sněmovnou odvolán. Jeho ukvapené výroky ho tentokrát jako prvního předsedu politické strany může tento týden stát i křeslo předsedy strany.

Za hlubokou stranickou krizí v ODS, nejsou jen poslední výroky předsedy Topolánka, ale i nespokojenost regionů, kterou se snažil vyřešit na prosincovém kongresu. Regiony Topolánkovi nemohou zapomenout, že se snažil o očištění strany od místních regionálních bossů, často napojených na různé podnikatelské nebo lobbistické skupiny. A tak není divu, že se regiony chopili své šance to Topolánkovi pořadně spočítat.

Petr Nečas, tento konzervativní katolík, který byl pro Václava Klause přijatelným, se tedy postaví do čela ODS ve volbách a jak se zdá i do čela samotné strany. Oproti Topolánkovi, mu chybí jakýsi esprit, jaká si živelnost, na druhou stranu, může přilákat konzervativní voliče a přívržence prezidenta Klause. Na stranu druhou Tololánek si uměl získat lidi obyčejné.  To že ODS těsně před volbami přepřahá bude jistě složitějším pro ČSSD.

Reklama

Snad to této pravicové straně pomůže k dosažení kloudného výsledku ve volbách. Jisté je jen to, že jedna éra občanských demokratů pomalu konči.