Reklama
 
Blog | Pavel Koller

Když zloděl vola…

Českým politickým rybníčkem tento týden otřasly daně. Celý týden média přinášela informace o tom zda vladá kvůli rebelů z ODS padne či nikoliv. I v Německu se otazkou výberu daní zabyvají média. Tentokát je tu ovšem tématem zda nakupovat kradená švýcarska data či nikoliv.

Že stát se spoustou peněz kupuje informace o daňových podvodnících může mít jistou nepříjemnou pachuť. Pokud vvšak daňove podvody zmizí, vetšina německé společnosti to vnimá  jako krok spravným směrem.

Podle agentury Reuters mají Němci na švýcarských účtech nezdaněná aktiva za zhruba 150 miliard franků.Jednotlivým zemským vládám se proto vyplatí za informace  takových majitelech účtů zaplatit.

Červená-zelená vláda v Severním Porýní-Vestfálsku koupila od švýcarskych bank osobni údaje těch klientů, kteří pocházeji z této spolkové země a kteří se tedy touto cestou snaží vyhnout se placení daní ve své zemi.

Reklama

http://blog.idnes.cz/blog/7589/85331/euro-bankovky.jpg

 

Proti takovému postupu se však ohradila Sabine Leutheusser-Schnarrenbergerová, která je odhodlaná bránit   ideál svobody, a to i v případě, že odborníci jsou proti ni. Před pár dny tato žena  oznámila, že může zabránit získávání  vyhodnocení svýcarských dat  daňovými úřady s legislativní iniciativou proti manipulaci s daty kradeného zboží. protože  koupené údaje získávají třetí strany nelegálně.

Spolkový ústavní soud však již před dvema lety rozhodl  ze „vláda zákona musí zajistit, aby sledovala zločince,a dosahla spravedlnosti,“

Otázkou tedy je kolik takových účtů má ve švýcarsku české majitele. Německo je bohatou zemí přesto intenzivně jednalo s švýcarskými banakmi až našlo dohodu nad zdaněním všech účtů jejiž majitele jsou Němci. Je tedy otázkou zda Kalpuskovo ministerstvo nezaspalo při výberu daní z rájů podobných Švýcarsku.